VÉGH ISTVÁN

A művészet mindig is közel állt hozzám, bár nem a tánccal kezdődött.

A művészet mindig is közel állt hozzám, bár nem a tánccal kezdődött. Gyermekként  évekig zongoráztam majd később 15 évesen úgy döntöttem, hogy kipróbálom magam másban is , így ismerkedtem meg  a gitározással, ami azóta is az életem részét képezi.


 A tánc iránti szenvedélyem kicsit késöbb bontakozott ki.  12 évvel ezelött ismerkedtem meg a karibi táncok világával, ami teljesen magával ragadott. Csodálatos dolog ha az ember tud játszani egy hangszeren, de a tánc egy kicsikét már más, itt a nő a hangszer. . Szerencsésnek érzem magam, hogy barátomtól  Alexis Fernandeztől tanulhattam meg  a salsatont és egy nagyon egyedi cubai salsa stílust. 2012-ben lehetőségem nyílt, hogy a Csillag születik 3. szériájának döntős tánccsapatának, az Apprill Project által létrehozott Appril Dance Schoolnál taníthassak kubai salsát . . Itt vált számomra nyilvánvalóvá , hogy mi az, amit szívesen csinálnék. Tánctudásomat azóta is neves külföldi tánctanárok álltal fejlesztem.   Táncos pályafutásom alatt rájöttem, hogy nem kell feltétlen ragaszkodni a különböző táncok  klasszikus stíluselemeinek tematikáinak megtartásához. Ehhez viszont olyan táncpartnerre volt szükségem, aki sokféle táncban, stílusban mozog otthonosan és mind e mellett rendkívűl kreatív és kitartó is. 2 évig dolgoztam együtt Dudás Ágival, közös munkánk hamar meg hozta gyümölcsét. 2014-ben az International Salsa COPA FreeStyle/Show Dance kategória győztesei lettünk. 


Jelenleg két táncpartnerrel dolgozok együtt: Ferencz Gabriella & Paloma Freyja . Közös munkánk azzal az elképzeléssel indult, hogy mindhárman több féle tánc stílusban-műfajban tevékenykedünk. (Kubai Salsa, L.A salsa, Salsaton, Versenytánc, Balett, Hip-Hop, acro elemek, contact emelések...) és ezek ötvözésével szeretnénk egy új dolgot teremteni, így született meg Free Style Latin stílusunk. Más több neves profi táncossal is lehetőségem nyílt együtt dolgozni, többek között Pretz Dorinával és Ádám Dorottyával, akivel a 2015-ben megrendezésre került Hungarian Summer Salsa Festival (HSSF) által meghívott tanárokként vehettünk részt.

    
Célunk, hogy új utat-elképzelést mutassunk az embereknek és be is bizonyítsuk,  hogy szabadon is lehet gondolkozni, a tánc és a zene legkülönbözőbb műfajairól és ezek együttes ötvözéséről.

Ahogyan mi gondolkodunk a táncról, az a szabadság és nyitottság a különböző műfajok felé,  ez nagyon sok embert vonz, megmozgat és tanulásra ösztönöz.


Akiktől tanultam:  Alexis Fernandez / Seo Fernandez / Maykel Fonts / Terry Tauliaut /  


2014 . Az Elnino Latino Tánciskola alapítója / vezető tanára.

2014. Az After School Tánciskola / Sport Egyesület / salsa szakosztály vezetője, tanára.


Eredmények:

2014  International Salsa COPA FreeStyle/Show Dance kategória győztesei- Végh István & Dudás Ági